torsdag 14. februar 2008

Bøker generelt

Jeg skal skrive litt om bøker generelt, hvorfor har vi bøker, hva er de godt for og det siste spørsmålet mitt er hvorfor ikke vente på filmen som er laget utifra de 3000 sidene i den tykkeste størrelsen og minimal skift til å komme ut på lerretet?

Hvorfor leser vi bøker, mange av de unge er mer enn nok fornøyd med en tv og data, men de fleste som har foreldre som pleier og sitte i stua med en kaffe kopp godt plassert på bordet har gjerne en bok å lese i. Hvorfor leser den eldre generasjonen mer bøker istedet for å se på tv?
Som Ringenes Herre, ventet til den ble vist på lettete, Harry Potter venter på at den blir vist på lerrete og Det Gyldne Kompass kommer på kino nå=) Det er jo mye lettere og følge med på en handling som blir ferdig på 2-3 timer uten forstyrrelser, hvis du leser en bok må du kanskje ta en pause for å gå på do, spise, bussen kommer, løpe til toget eller så er klokken nesten halv ett på natta og du skal opp halv seks dagen etter. På kino får du spise litt ekstra med godteri på en hverdag og du slipper alle disse forstyrrelsene. Så hvorfor utsette seg for en bok på flere tusen sider?

Men det er jo lyse sider om bøker også; det er flere detaljer i en bok enn i filmen(ene) som kommer etter og du får vite hele handling før alle andre som er så trege å venter på at filmen kommer, og når filmen kommer blir leseren skuffet over filmen på grunn av mangelen på så mange viktige detaljer som var med i boka, mens filmseerne elsket denne fantastiske filmen, og etter filmopplevelsen grubler de forstatt litt på alle de detlajene som var med i filmen.

Så bøker; enten du venter til de blir laget på film eller lese de med en gang er vel egentlig smak og behag.

2 kommentarer:

bloggin' in the blocks sa...

NiCe Sarah:)

LK sa...

Smaken er forskjellig; noen liker filmen, andre foretrekker boka. Jeg hører kanskje til den siste kategorien og har rett og slett vansker med å forstå folk som ikke leser bøker. Det er avslappende og lærerikt, og i motsetning til filmen må man danne sine egen bilder. Det er ikke dermed sagt at jeg ikke liker filmer, men jeg mener likevel det er ektremt mye positivt å hente i det å lese en god bok!