lørdag 15. mars 2008

Mannen som elsket Yngve





Mannen som elsket Yngve er basert på en bok som er skrevet av Tore Renberg.
Den ble gitt ut på film den 15.02.2008.
Filmen ressigør Stian Kristiansen.

Handling: Jarle Klepp, starter med å fortelle om seg selv i filmen, han forklarer at han egentlig ikke er så spesiell, ikke populær, han hadde ingen venner, hadde aldri pult og heller ingen dame. Men alt endrer seg etter skoleturen klassen drar på. Han får seg dame, skaffer seg venner han utvikler den sosiale kretsen, og de danner et band, Mattias Rust Band og alt ble forandret, denne handlingen skjer i 1989. Det er mye mer enn bare skole som blir tema i livene deres, det er også stor politikk og store endringer som skjer i resten av verden og Berlin muren faller.

Alt skjer i Stavanger vennegjengen på fem lever et normalt liv de fester, henger sammen og går på skole sammen. Jarle spiller med bandet og koser seg med sin kjæreste. Alt virker så perfekt, men så skjer det den nye gutten som flytter til Stavanger og starter på skolen til Jarle, til og med i samme klasse. Jarle skjønner raskt at det er noe spesielt med den nye gutten Yngve, han var virkelig ikke som alle andre. Jarle klarer ikke å slutte å tenke på Yngve, han blir nesten besatt av han. Det viser seg at Yngve er god i tennis og han spør om Jarle Klepp vil spille med han. Etter Jarle fikk være med denne utrolige Yngve begynner følelser og blande seg, ikke slike vanlige vennefølelser, men han merker følelsen av forelskelse.

Jarle må være med Yngve og han merker at det er Yngve han vil tilbringe tiden sin med. Han forteller til bandet at han ikke kan være med på å øve hele uka fordi moren hans trengte hjelp i huset, men sannheten er at Jarle Klepp ville spille tennis og høre på Japan, selv om det var noe han ikke var så særlig begeistra for. Men denne drømmen med Yngve varte ikke lenge.
Etter tennis spillingen ser han bestekompisen sin fra bandet komme inn i garderoben, han hadde nemlig fått vite av moren til Jarle at Jarle ikke var hjemme, men spilte tennis med Yngve. Dette blir ikke noe suksess for forholdet og Jarle vet ikke hva han skal si til beste kompisen sin, han tør ikke å snakke om følelsene som han har for Yngve.

Jarle får råd av faren sin om hva han burde gjøre, faren sier til Jarle at han burde ringe til band medlemmene og si ifra at det skulle være øving neste dag klokka 7. Jarle tar farens råd og får bandet samlet neste dag klokka 7 for å ha band øving.
De andre i bandet syntes Jarle hadde forandret seg sånn, de skjønte ikke hva han drev med, de følte at han hadde sviktet dem, og det hadde han jo gjort, de skulle ha konsert om ikke lenge.
Jarle får orden på saker og ting og det virker som om alt går bra. Men så kommer dagen de skal spille konsert, alt går som det skal, eller nesten, trommisen hadde røyka hasj før konserten og var ikke helt seg selv, det skjønner vi når han mister den ene trommestikken og all musikken stopper. Men publikum likte den første sangen og det var mer enn nok. Etter konserten dro de på den store festen som skulle være etterpå. Det er der alt skjærer seg.

Jarle drikker alt for mye, han ser at Yngve er der og det oppstår en litt anspent situasjon. Etter hvert utover i festen spiller Yngve en kassett han fikk av Jarle, noe han ikke burde gjort for den kassetten var nemlig sangen som Jarle skrev til dama si.

Jarle drikker enda mer for å prøve å glemme hva han hadde gjort, tenkte tilbake på at han hadde skjeftet på Yngve for å ha spilt kassetten hans. Tenkt på at han hadde såret Yngve skreket til han på festen, at han var homo, så gå inntil han å hviske han øret i ”jeg elsker deg”.
Jarle Klepp full og følelsene ute av kontroll, han vet virkelig ikke lenger og alt ender med den kvelden at han havner i sengs med en annen dame enn hans kjæreste. Dagen etter ser hans dame at han ligger naken i senga med en annen og det er slutten på deres forhold.
Jarle føler seg så dum og føler at han må snakke med Yngve. Han drar opp til det store hvite huset og finner Yngve. Der snakker de sammen og ender alt med å kysse hverandre.

Vurdering:
Mannen som elsket Yngve var en helt grei film. Jeg syntes handlingen var nokså bra, det var tider i filmen det var morsomt og noen steder det var ganske så kjedelig å se på. Men det var en blandet film, med seriøse, triste og følelsesmessige scener. Replikkene er veldig direkte.
Jeg syntes filmen hadde grei lengde og skuespillerne var gode. Jeg anbefaler den til de som har lest den, og liker norske litt halvferdige filmer.

Ingen kommentarer: